October 27, 2012

Selamat Hari Raya Korban

Selamat hari raya tuk sume muslimin dan muslimat!!! Dan best raya Haji tahun sebab KL tak jem!!! Hahaha...itu mmg sudah cukup menyeronokkan bagi gua dan rakan-rakan yg menemani gua di KL!!

Apekah itu Raya Aidiladha? Mari sini gua ceritakan mengikut perspektif gua..aisehmen! Mengikut tafsiran dan pengetahuan gua yg agak cetek nie, Hari Raya Aidiladha guna dikenali sebagai Hari Raya Haji dan Hari Raya Korban?

Kenapa Hari Raya Haji? Sebab mase nie lah para muslimin dan muslimat seluruh dunia akan pergi menunaikan Haji di Mekah...dan mengerjakan Haji merupakan Rukun Islam yang ke 5...paham adik-adik?

Kenapa Hari Raya Korban? Sebab di masa ini gak para muslimin dan muslimat mengerjakan ibadah Korban...antara yg terkorban adalah lembu, kambing, unta dan lain-lain...Paham tak? Kalo tak faham, boleh lah kenangkan kembali kisah di antara Nabi Ibrahim a.s dan anaknya Nabi Ismail a.s...

Kenapa gua cerita sume nie? Sebab gua terserempak dengan sekumpulan anak sedara gua yang langsung tak tahu ape itu maksud Hari Raya Aidiladha...dan dengan tahap yakin dan konfiden, gua rase ade gak bebudak lain yg reti main facebook, twitter dan internet, tapi xreti nak google carik maklumat lain..jadi gua share lah kat sini..mane tahu ade yg terbaca, gua pon dapat pahala dengan gembira...Entry kali ini, gua jadi baik, ayat kne macam pakcik makcik skit, baru la korang suspek aku nie umur da 30-40 ker kan... haha!!! Entry nie xde gambar sebab gua rase geli-geli nak tangkap gambar lembu kena korban..dan setiap kali Raya Korban, gua akan teringat citer novel Si Junid dan lembunya, Si Pusaran tu....Zassss!

October 26, 2012

Nakal

Korang pernah jadi nakal tak? Mesti pernah kan! Gua gak tak terlepas dari hidup dalam kenakalan..dan sedang gua belek-belek gambar lame, gua terjumpe plak aksi-aksi yg gua leh cakap bodo sangat la..asal gua cenggini??? Entah..mungkin gua hidup dalam serba lembab waktu nie..dan gua xtahu nak tangkap gambar camner...Tengok la tu...da macam monyet!!!

Sebelah tu member a.k.a Manager mase gua keje Baskin...Emi or gua panggil Tan (singkatan kepada Setan..haha)..Itu takpe lagi..nie korang tengok gambar seterusnye..gua dah malas nak cakap camner kat diri gua nie...

Konon-konon gua dengan Tan nak jadi Masked Rider..tapi kitorang xde bajet, so gua g la rembat penutup mulut tu abang yg sembur asap nyamuk tu...(fogging)..

Hehe..rupenye gua baru ingat, gua tangkap2 gambar camnie sebab mase nie gua baru beli henpon canggih yg camera 3.2 megapixel..cybershot beb!! haha..mungkin dari sini baru gua sedar, ini la titik permulaan gua minat dengan photography.... dan mungkin gua rase nak delete sebab gua xjumpe sebab munasabah kenapa gua amik gambar pose macam nie...!! Itu takpe lagi...gambar last nie, sumpah gua cakap, macam budak xhabis belajar sekolah rendah !!

Baik lah..gua mengakui yg gua seorang yang sengal waktu nie....dan Tan gak sengal sebab layan gua....hahaha!

October 25, 2012

Pencuri

Gua rase sangat down bila gua dapat sedar rumah gua dimasuki pencuri tatkala gua dan family tengah syok tidor... Cuma gua rase syukur sangat sebab gua dan family terselamat dari segala malapetaka. Alhamdulillah. Syukur beb....

Cuma yang gua rase terkilan, gua rase hidup kat KL dah macam tak selamat dah. Gua rase si penjenayah ada di mana-mana dan sering meng-usha kita. Sedikit kite cuai, mesti sah2 dah kena...Mane tak nye, dalam sebulan, sebaris jalan di Taman umah gua terkena, dah macam seminggu sekali pencuri berpesta, ape Taman umah gua nie tempat cari rezeki si perompak ke?? Mane pergi pihak...damn! Gua stress..lalu gua teguk nescafe nie....

Tapi gua takde hak nak salahkan pihak-pihak lain selain diri gua sendiri. Sebab gua rase, segala yang terjadi, mesti ade sebabnye..dan mungkin juga gua dan family cuai dan sedikit mengabaikan langkah-langkah keselamatan ketika berada di rumah...

Tapi gua tetap tak puas hati gak kat pencurik-pencurik, perompak-perompak dan sekutu dengannya...Tengok! Mood gua da spoil..gua nak taip pon hati rase sebak jer do... Mungkin ini entry kuciwa dari gua dengan bandar KL... Gua mengadap muke bapak gua petang tadi... dan bapak gua bukak mulut dengan secara perlahan-lahan.....

Bapak gua: Adik, rezeki tu ade di mana-mana..
Gua: Ye ayah...
Bapak gua: Kalo Tuhan cakap tu bukan rezeki kite, kite sabar jer la...
Gua: Ye..(gua diam membisu...dan bersyukur...)

October 21, 2012

Kawan Kahwin Lagi

Nah..gua bagi direct gambar sebab baru satu siap! Jangan tanye mane gambar lain...gua tengah tatap la nie....(tengah mengedit dan stressss..)
Hafizah & Carkey, dua jiwa menjadi satu...ok, nie gua jiwang! Tetap gua nak bagi statement, even gua pendek, boleh jer gua amik gambar dari atas...hehehe..nak tahu tips? Suruh pengantin duduk...korang berdiri la...!!! Zasss.............

Kawan Yang Kahwin

Hehe..gua tergelak bile gua bace tajuk entry gua..gua semacam mempunyai sejenis penyakit pemalas untuk berfikir dan memberi tajuk cool-cool kat setiap entry gua..ah, lantak! Janji gua paham! Tak paham, leh tanye gua..senang..haha..Tapi tu sume xde kena mngena dengan entry gua kali nih...

Ini entry gua...jeng, jeng, jeng... Tahniah kat seorang kawan gua, (pompuan) yang dah berjumpa kekasih hati lalu berkahwin..dan gua ingin la nak share gambar-gambar dorang nie kat korang...yela, mane tahu kot2 korang plak teringin nak kahwin...gua dapat pahala, sape xnak ye tak?!

Syikin, (nama sebenar, adalah seorang kwn gua ketika gua belajar) dan Asraf (gua kenal die lepas die kenal gua, boleh?) telah berjaya melangsungkan perkahwinan pada 3 or 2 bulan lepas! Haha...sumpah gua lupe tarikh dorang! Dan gua gak merupakan salah seorang dari photographer untuk majlis dorang..hehe! Dan oleh kerana gua nie seorang yang lembab, da lepas beberapa bulan, baru gua bajet nak upload kat blog (konon2 gua nak gak terasa diri nie sebagai blogger)..Jadi, ini lah gua bagi 3 keping gambar sebagai tatapan! Perhatian, dorang sangat kacak dan jelita..Zasss!
Yang atas nie Bride! Yang bawah nie groom! Ayat mudah nak paham, atas pengantin betina, bawah pengantin jantan..paham?
Yang nie, gua satukan dorang...(jangan salah faham maksud gua) gua satukan dorang dlm gambar jer..

Gua rase suke betul sepanjang gua terlibat dalam majlis dorang nie..kenape? Sebab dorang nie gua rase sangat lah cool dan gila-gila..asal gua mintak posing, aiseh..posing aje..jadi gua rase sangat best sebab gua dah xpayah nak ajar-ajar..gua pon bukannye reti mengajar....kuikuikui...

Dan ketika part gua tengah edit-edit gambar nie, mak gua, cam biase, suke skodeng ape yg gua tengah buat dalam bilik bujang gua..lalu die pon bertanya,

Mak gua: Adik, ekau tatap gambar sapo tu? Bini orang ke?
Gua: Ini kawan adik yg kawin hari tu la..adik edit kan gambar jer..
Mak gua: Ooo..ingat kau dah hilang akal!

Pap! Pap! 2 kali gua tepuk dahi...habis kemerahan dahi jendul gua....ape muke hensem gua nie nampak cam desperate ke???? Terus gua kurung diri dalam toilet! Sambil tu gua melepas sekali..............Sekian!

October 13, 2012

STUDENT DARI JOHOR

Hehe.. Gua akan taip laju-laju sebab dah rase nak terkincing nie! Bulan lepas, gua ade buat video project skit dgn student dari Uitm Johor..dan gua rase dorang nie sangat best! Tak caye? Jap..gua tunjuk wajah-wajah riang dorang..

Ceria dow dorang nie..dan kadang-kadang membuatkan gua rase cam nak jadi student balik...sebab jadi student sangat seronok, trust me!..Jadi setelah gua set masa dengan dorang, gua pon ke Shah Alam..tempat yang dipilih untuk gua jadikan venue tuk project video tu..

Sedikit sebanyak sinopsis die, berkisarkan tentang setiap manusia biase yang bekerja dan belajar (dalam video tu, korang boleh nampak macam2 jenis pakaian dorang pakai dan gayakan), tetapi hidup dorang nie sangat segar dan ceria, disebabkan apekah dorang jadi sangat segar dan bersemangat? Ianya disebabkan oleh sejenis minuman bertenaga (energy drink) yg diberi nama BOLT. (bebudak nie gak yg cipta nama tu..) Antara watak-watak yang ade, jurugambar, model, pakcik cleaner, budak pompan jogging, student study dan lain-lain...Alhamdulillah, gua berjaya gak buat video nie dalam mase beberapa hari!

Tetapi oleh sebab gua agak buta IT, gua agak tak reti nak upload video tu kat sini..hehehe! Kalo ade yang tahu, ajar-ajarlah gua ye..Sekian jer entry kali nie.. Gua kena g toilet sebab mak gua pesan, kalo nak kincing jangan tahan-tahan! Zasss....!

October 7, 2012

JURUGAMBAR @ PHOTOGRAPHER

Hehe...entri kali nie gua rase gua tuju-tuju kat diri gua sendiri (sambil tuding2 kepala gua dengan jari)..

Jika ada yg terperasan, gua jugak kadang-kadang bekerja sebagai juru tangkap gambar secara sambilan..jadi di sini, sambil duduk taip-taip laptop, gua citer gak la serba sedikit tentang pengalaman amik gambar..antara banyak2 majlis, ofcoz lah gua suke tangkap gambar wedding..kenape?

Sebab gua rase syok giler bile dapat tangkap moments sesuate benda yg terjadi di hadapan gua ketika tu..contoh, gua dapat tangkap para pengantin wat muke syok giler lepas di akad nikah ! haha ! dapat gak la tgk pengantin lelaki tu, kadang2 nervous kot...tak kurang ade yang mengigil2, berpeluh..pura-pura tenang pon ade.. yang pengantin pompuan, cam biase, control ayu, feeling2 princes gitu..Tak kurang gak bile buat outdoor, gua suke bile dapat jadikan sesuatu hasil kerja gua tu, perkara yang dapat menceritakan tentang sesuatu.. contoh, bergambar di tepi pokok, tepi laut, dalam sungai, depan rumah, depan pintu, dan macam-macam lagi lah..tapi, itu perkara baiknye...

Yang membuatkan gua rase stress, bile gua dah tangkap banyak2, lepas tu gua xtaw nak pilih yang mane satu..sume gua rase cantik, tak kurang gak ade yang xcantik..maklum la, gua gak seorang manusia yang xlepas dari buat kesilapan derr..Jadi masa editing adalah masa yang gua rase paling tension sekali sebab dari sekeping gambar, nk kena edit, melalui process post-processing, kemudian di susun dalam photo album..bayangkan kalo gua ade 1000 keping gambar...mati weh!

Tapi itu sume kadang-kala bagi gua adalah salah satu daripada process untuk gua majukan diri dan menambah ilmu pengetahuan yg amat ciput dalam diri gua nie..dan pesanan gua kat para-para jurugambar aka photographer yg baru beli kamera, bukan senang utk jadi seorang jurugambar, hati kena ikhlas, kena selalu ceria bile berdepan dengan customer, aksi tangkap kena poyo-poyo skit (ini gua tipu), dan yg paling penting kena mudah mesra dan jujur dengan kerja yg korang buat nie...

Tentang harga, ini gua tak berapa nak boleh komen sangat sebab kang tak pasal-pasal gua kena hentam..tapi gua percaya, setiap photographer ade nilai-nilai tertentu..dan ade jugak yg mengeluh, kenapa terlalu mahal, dan kenapa terlalu murah..bagi gua, better korang tengok portfolio seseorang jurugambar, kenali watak dia dan tawaran yg ditawarkan..sebab tak salah utk korang memilih for da best yg suit dengan majlis or events korang..best tak bermaksud da best, tapi yg paling korang rasa sesuai gitu..sebab setiap orang, citarasanya berbeza, mungkin ade yg suke di tangkap secara formal, candid style atau tak formal..jadi terpulang dan kenalilah jurugambar @ photographer anda..

Kali nie mak gua xde la pesan sangat, cume bapak gua jer la yg pesan:

Ayah gua: Dik, kerja biar ikhlas, dan jangan menipu.
Gua : Baik! (bapak gua jenis cool jer..) hehe...

October 5, 2012

KERJA

Setelah gua bercuti ataupun dengan nama lebih glamour, "menganggur" selama seminggu, akhirnya gua berkerja di tempat baru....hehehe! Gua pon tak sangka yang gua leh dapat dow! Nie lah tempat baru gua --->
Ape yang buatkan gua rase bangga kat sini ialah, gua apply secara online, pergi temuduga dan akhirnya berjaya di offer...dan bukan la nak riak ke ape, tapi gua rase bangga sebab gua apply keje tanpa gune sebarang kabel, connection, kenalan dan lain-lain yang gua rasakan pada zaman ini sangat wujudnya sikap seperti contoh di atas. Gua cukup menyampah bai! Rase macam chilakkak !

Gua pernah la mase habis degree dulu-dulu, pergi intebiu, jangan cakap la...ade la dalam 50 kali, resume jer gua hantar dah 200 kali..last2, gua usha asyik yg ade kabel jer gua tengok dapat..bukanlah gua nak cakap yg kalo xde kabel tak dapat, ade gak yg bernasib baik cam gua nie dapat keje..tapi kadang-kadang gua rasa polisi professionalism tu perlu ada di kala para company-company tu nak mencari para pekerja..bukan para-para sakura!

Tetibe gua teringat masa gua pergi intebiu kat satu syarikat delivery yg gua rase agak terkenal, gua pon sampai lalu gua tanye kat akak receptionist tu.

Gua: Kak, ramai ke candidate?
Akak Receptionist: Ramai dik. ade la dalam 200 orang.
Gua: Kompeni nie nak pakai berapa orang kak?
Akak Receptionist: Satu jer dik....
Gua: Rase tak logik jer kak...(lepas tu korang pikir la ape yg gua patut cakap)

Hehehe..mesti ade gak yang pernah rase kan? Gua paham perasaan korang...ha, gua ade satu lagi story..mase nie gua fresh lagi habis degree.

Pakcik Temuduga: Saya rasa awak layak untuk kerja nie.
Gua: Oh, yeke encik. Terima kasih. Bagaimana dengan salary?
Pakcik Temuduga: With your amazing qualification and experience, this company can give you RM800 per salary plus claim, plus insurance, plus bla bla bla....
Gua: Sorry sir? RM800? I think...(ok, korang pikir ayat lepas tu)

Kadang2 gua rase sedey gak, gua elok2 belajar 5-6 tahun lepas tu keluar-keluar, dapat gaji paras SPM, atleast kalo die cakap nak bagi gua RM1000 pon gua dah pikir ok dah...Terus gua blah gitu...bek gua keje jadi promoter..kurang2, gaji+komisen, ade la dalam RM1500, masyuk ape!

Tapi kan bagi gua, itu semua lumrah...yelah, kadang-kadang, kite di atas, kadang2 kite di bawah, mungkin ketika belajar, kau yang paling hebat dalam kelas, tapi ketika kerja, kau yang paling gaji sikit..hahaha...cam sialll kan? Ape nak buat dik oii...da zaman cenggini..jadi sikap kesabaran itu amat perlu ditanamkan dalam hati...dan kepada sesiapa yang rase nasib die paling malang, gaji tak cukup walaupon dah cecah RM1800 sebulan, ape kate sekali sekala korang usha orang-orang bawahan korang, or lain-lain orang yg lagi kurang gaji dari korang, sebab gua menyampah bile dengar orang yang gaji RM2000, cakap gaji tak cukup, tak dapat beli itu ini bla,bla,bla..bai!syukur bai...yang penting, how do u control your own money..? Nafsu itu amalan syaitan! Eh, sedap gua cakap orang, gua kena cermin diri gua gak nie...

Gua ingat lagi mase gua di offer keje kat satu syarikat NGO, mak gua bace surat offer letter gua...

Mak Gua: Dik, admin assistant jer jawatan ko dik?
Gua: A'ah...kenape mak?
Mak Gua: Macam level SPM jer..baik ekau tak payah belajar tinggi-tinggi, buat habis duit PTPTN jer..belum kerja dah berhutang....sape nak bayar tu?

Zassss...gua terus angkat kaki keluar rumah....jalan sambil tepuk dahi laju-laju (pap!pap!pap!)