October 13, 2013

Sembang Teh Tarik

Hah, nie bukan rancangan Dato AC tu. Gua saje jer nak sembang-sembang di petang hari sambil menunggu proses rendering di lappy gua nie siap. Ape tu proses rendering? Tu proses di mane lepas ko dah abis edit video bagai, bubuh after effect dan ape2 effect yang korang nak, kemudian berlaku la proses rendering di mane nak menjadikan sesuatu file video tu sebuah file siap dan boleh di touch terus boleh play kat video player, media player dan ape2 player pon boleh.

Yang paling menyirap bile client gua mintak file HD, memang gua akan duduk satu hari untuk 3 video clip ber duration 30 minit setiap satu. Kebangangan gua di situ. Jadik, nie lah kesempatan yang gua amik, iaitu menaip kat blog gua yang dah kusam, masam, buruk dan hodoh. Kalo campak blog gua kat Sg Melaka, belum tentu buaya2 dapat hidup tenang. Begitu gak la rasenye kehidupan gua di kala ini.

Eh, hari tu kan, gua ade la gi makan kat PH Pastry, ala..tempat orang kaya2 nak chill out, sembang2 sama client, tak kurang juge, ade yang saje lepak2 bajet banyak duit katenye. Gua lepak sebab bos gua nak blanje. Haha! Jadi, jangan salahkan gua yang tak berduit nie. Ape yang menarik kat PH Pastry tu, gua saje korang tanye pakcik google, malas nak citer panjang lebar kat sini. Cuma oleh disebabkan mata gua yang agak alert nie, gua terpandang sesuatu kat menu die. Jap, gua upload jap..korang tengok eh.

Gua saje tak tangkap bagi abis ayat tu. Nak tengok kepala otak korang cam gua lebih kurang, atau lagi lebih kotornya. Haha!

Cerita kedua. Kejadian nie berlaku semasa gua pergi Summit. Mase tu gua baru jer abis keje, jadi oleh kerana nak membuang masa, gua pon plan la ke Summit. Gua jarang balik rumah cepat. Kenapa? Salah satu sebab ade lah kerana kalo gua balik umah, gua tak dapat tengok TV sebab mak gua akan pegang remote TV sambil layan citer Korea. Oleh kerana gua tension dan ingin menunjukkan rasa protes tak dapat layan HBO, gua akan selalu balik lambat. Dan gua pon sampai la Summit tu lebih kurang pukul 8pm.

Jalan punye jalan, makan punya makan sampai gemok, perasaan ingin balik ke rumah gua pon sampai. Jadi tepat jam 10pm, gua pon bergerak la ke kawasan parking kete. Sebelum nak keluar dari parking, setiap manusia yang masuk Summit nie, di wajibkan pergi singgah kat mesin bayar parking automatik tu. Jadi, gua sebagai insan yang selalu mengikut peraturan, gua pon layan la beratur kat mesin bayar parking tu. Sesaat selepas gua masuk kan tiket gua yang gua pelihara kemas sebab taknak bagi komot tu, mesin bayar parking tetibe carik pasal dengan gua. Jap, gua tunjuk gambar.

Gua pon tercangkung sambil garu kepala. Ape salah gua, apesal harga die lagi mahal dari sewa rumah teres 3 tingkat area rumah gua. Apesal benda nie jadi kat gua. Secara bangang, gua pon bukak la wallet gua, dan gua tengok ade 30 hinggit jer bro. Sib bek ade aunty belakang gua, die pon cakap.

"Leng Chai, I rasa ini mesin rosak la. U pergi kaunter la."

Terus gua tersenyum dan berbisik ke dalam hati. Bodoh juge gua nie. Tak kan la parking mahal camnie! Lalu gua ke kaunter parking dan ternyata mesin tu rosak. Gua gembira sebab kena bayar 2 hinggit jer...

Pengajaran gua kali ini, benda depan mata tak semestinya realiti. Teringat gua kat ayat kawan sekelas gua mase darjah satu. Mase tu kitorang pergi rombongan sekolah. Die cakap, mesin kuning kat parking tu suke telan duit. Tadi aku masukkan kertas, die taknak plak!

September 2, 2013

HARGA MINYAK NAIK

Iye..harga minyak naik 20 sen..Sekian..harap feymes entry gua kali nie.. Psst: Mari la join gua beratur nie..kehkehkeh!

March 2, 2013

A Cup of Coffee

Meh gua belanja secawan kopi! Haha..dah agak lama gua tak menulis. Ala, lagipun gua tulis untuk suka-suka. Lain la kalo gua di bayar gaji empat puluh juta ribu-ribuan sebulan. Memang setiap minit, gua akan duduk menaip. Secara sukarela atau paksarela. Haha! Eh...gua tergelak di situ. Ini baru mukadimah. Exercise jari katenye... Skang baru nak cerita..Prak! Prak !(gua patahkan jari-jemari gua yang ala-ala lembut sebab gua pakai lotion pagi tadi...ecehhh..)

Zaman.Zaman sekarang gua tengok dah makin berbeza dengan zaman dahulu. Jika dulu, gua petang-petang, keluar rumah main gasing kat tepi padang. Tapi bebudak zaman skang, petang-petang duk layan main fesbuk. Kalo kua lepak pon, zaman skang dengan dulu, memang dah banyak beza. Kalo dulu-dulu, lepak kat mamak, maple, kedai tomyam yang waiternye muka masam, masing-masing akan duk bersembang. Topik pun di bukak start selepas gua dan kengkawan order teh o limau suam segelas. Tapi zaman skang dah lain bro...lepak pon paling miskin kat kopitiam yang bangla jadi waiter tapi senyum tak putus-putus. Gua agak, bangla tu mesti suke sebab dapat tolong bos die habiskan duit gaji gua tiap-tiap bulan. Itu tak pe lagi..yang paling tak best, bila lepak, memasing akan bukak fon, sibuk nak connect kat WiFi free. Pastu check in. Tak cukup dengan tu, siap main Wassap! Member-member sebelah pun takde nak tegur-tegur. Kalo bercakap pon, dalam Wassap jer! Gua terasa bangang di situ.

Lepak.Dulu kalo lepak, meriah..dengar gelak tawa sana sini. Meja sebelah pon siap cakap kuat-kuat macam kawan sebelah duduk kat negara jiran. Sekarang? Gua dapat dengar bunyi-bunyi, twitt twitt..truutt...tepon-tepon canggih mula berbunyi tak henti-henti.

Sambung bab bunyik-bunyian. Hehe...gua ingat lagi henpon gua gune bunyik camnie kalo mesej masuk.. "Alamak, ade mesej la pulak!" Gua yakin, dalam 6.1 juta penduduk, mesti ade 10% pon yang pakai bunyik sama cam gua...hahahaha! Jangan tipu laa...

Henpon.Pasal henpon, gua tak nak cherita, sebab gua dah bace kat fesbuk..dah belambak orang duk citer pasal henpon. Gua pulak yang rimas. Bek gua citer pasal air. Kalo dulu, orang datang order air, paling mahal pon, teh o limau ais, tak pon nescafe ais. Tu pon dah bajet tu... kalo lebih dua ringgit..jawapannye memang pau duit member sebelah la.. Tapi skang, air pon da macam-macam ade, Mocha, Latte, Sirap blended, Teh o blended...uiishhh...Hebat..Malaysia memang dah maju.

Maju. Gua pon dah sedikit maju, kalo dulu gua isi minyak kereta sepuluh ringgit, skang gua isi, lebih seringgit. Hehe..kire ade kemajuan la tu... Kalo dulu, gua kuar duit kat bank lima puluh ringgit, skang gua kuar duit enam puluh ringgit (ini gua salahkan mesin ATM sebab paksa gua kuarkan duit dalam gandaan dua puluh ringgit...)

Merepek. Kalo dulu, gua suka merepek, tapi di zaman skang gua lebih suka diam dan memerhati. Dan dengan perasaan tanpa segan silu, gua PERHATIKAN JER BANGLA NIE........AIR KOSONG GUA MANE????!!!!