February 20, 2011

Malang bau Hancing

Tak sangka, zaman skang nie pon ade gak byk manusia bodo dan suke amik kesempatan…budak universiti konon..blaa..perangai cam gampang, aku xtaw la camne universiti nie bole amik ko..aku sbgai ex kat situ pon malu bile ade org2 perangai cam ko nie….

Cerita nyer camnie..aku jual sugar glider kat die..(tupai terbang tu)..pastu bile da beberape bulan die carik aku balik, die maki aku..die cakap aku yg salah sebab jual binatang yg garang, xbole jinak…ciann aku tengok kat mamat bangang nie..rase cam nk cakap kat die, hello bangang, ko cakap dengan aku, tupai mane yg jinak dengan sendirinyer..? ko la bengong..da taw xjinak, ko jinakkan kan la..ko tu lelaki, bukannye pompan..da tu berlagak, aku suh amik sekor dlu, ko blagak nak amik sepasang..last2 ko yg xpndai jaga..customer always right..? f*** tub la..customer always smart but they are not always right…!! Len kali bace la kat tenet, camner cara nak jaga…ko ingat beli binatang ade warranty ke..??

Siyes sakit ati do…kalo ckp leklok xpe la gak..atleast aku respek la skit..nie x, main sound jer…ikot sedap mulut jerr….mulut tu cam da nampak sangat nak mintak kne pijak kan….haisshhh…nie la melayu..bukan la aku nak salahkan sume org, tapi aku jadi geram dengan segelintir umat2 yang macam nie…da la jumpe2 ade love bit kat tengkuk..hey, da la…kang kalo aku ckp byk, makin btambah plak dosa aku nanti….

Moral : jangan blajar kat universiti kalo perangai macam budak tadika…

February 19, 2011

Mencari Iilmu baru

Tah tak taw la dari mana datangnya minat aku untuk mengambil gambar atau menjadi jurugambar sambilan..tapi aku rasa, hampir setiap ari aku membelek kamera ku ini (ahh..ayat skema, blaaa)

Thanks to Johan n Awang, dorg la sifu2 aku terbaik aku..byk gak blajar dari dorg dlm dunia seni nih…art, design, photography, dan bukan pornography ek, sume aku blaja kat dorg..huhu..cume yg best, aku da ade kamera baru, bia ahh org nak ckp ape, janji aku ade….kau ade? Xde diam..haha…

So, blaja ilmu photog nie susa gak der…byk bnde nak kne amik taw cam apperture, ISO n Shutter speed..gile ah..merangkak beb mendengar syarahan dari Johan…haha..(die siap gelak besar bai bile aku kua buku nota salin tips2 die..) bia laaa….janji niat aku betul…nak blaja, bukan nk poyo2 beli kamera ikut trends pastu simpan dalam uma, bagi nenek pakai (agaknye laa..)…duss….bek bagi aku pakai..
Yelahh..aku taw, aku tulis panjang2 pon bukan ade sape nk bace..eh bia la…blog aku, aku la yg tulis..hahhaahaha…da2, kang gile aku plak yg jadi gile…yg penting, idop jgn skema…caloooo…

Psst: Sape nak pakai photographer angkat tangan macam saya ( gaya tangan Usop Hantu Kak Limah)

February 17, 2011

Like HeLL

Satu hari yg tension giler..
Adoi..tak sangka selama nie aku dikelilingi oleh orang-orang yg bangang..
Da ckp banyak kali pon still kua kan gak idea2 yg bangang tu..
Cipan la..ko xpena rase badan aku camne, kalo ko kat tempat aku, ko sarung kulit aku,
Ko taw la..langit tinggi ke rendah….cam cibai jer..
Bukan la aku xnak, tapi aku xtahan..kalo ko kat tempat aku pon same…
Mase ko tgh panas, bukan takat ajak kua, ajak lepak pon ko sound aku gile…
Pastu ko sedap perli2 kan..sindir2 sane sini…macam bagoss….
Xpe la..ari nie ari ko..nanti kite tengok la camne….bumi nie bulat..
Nak tengok tinggi mane tahap konfiden ko yg macam bagos sangat tu….

(panas jerrrrr…)

February 10, 2011

Satu Ringgit

Ada 3 orang member kamcheng pegi becuti kat pulau tioman... Sampai kat sana, dia orang pun pegi laa cari resort tempat persantaian dia orang barang semalam... Riki punya riki.... last-last dapat laaa satu resort yg sewanya cuma RM30 satu malam....

Since dia orang ni member kamcheng giler..depa pakat nak sewa satu bilik je & tanpa banyak soal..masing2 keluarkan sorang RM10...kira tong-tong 3 org laaa..... So bila dapat kunci jer...depa tanpa membuang masa terus jer pegi bilik.....

Lepas depa blah pegi bilik..... minah cun kat front office tu baru teringat yg laaa ni resort dia tengah buat promotion...so satu bilik cuma RM25 je...

Minah ni pun panggil bell boy suruh pulangkan balik lagi RM5 kat mamat 3 org tu... On the way nak pulangkan duit tu..si bell boy ni tepikir yg duit belen ada RM5... Mamat tu ada 3 org... camna nak bagi duit tu sama rata kat diaorg..??? Pikir punya pikir last2 mamat ni dapat idea...dia pulangkan sorang RM1 kat mamat tu... Then belen lagi RM2... dia ambik buat beli jajan...

Maknanya....
Mamat 3 org tu cuma bayar duit hotel sorang RM9....
Total depa bayar....RM9.00 x 3 =RM27...
Mamat bell boy tu amik RM2...so total semua sekali
RM27 + RM2 =RM29

Mana pegi lagi singgit....?????????????

Bolasepak

Kenapa masa perlawanan bolasepak adalah 45 minit, dan bukannya 30minit ataupun 1 jam (utk separuh masa)?

Saintis sukan dan pemain-pemain veteran juga tidak dapat memberikan jawapan yang tepat. Di dalam kemusykilan tersebut, ada seseorang yang memberikan jawapan yang boleh diterima.

Dia menjawab...."Sebab mengapa bolasepak dimainkan dalam 45 minit ialah...

Terdapat 2 pasukan didalam setiap perlawanan dan ada 11 orang pemain disetiap pasukan. Setiap pemain mempunyai "2 biji bola" dan membawanya setiap masa semasa bermain didalam padang.

Jadi, jumlah kesemua bola untuk kedua-dua pasukan ialah 44 biji bola. Terdapat sebiji bolasepak yang digunakan didalam perlawanan. Oleh itu, jumlah keseluruhan ialah 45 minit.

Persoalan terjawab !!!

Tetapi, kadang-kadang ada masa tambahan selama 2 minit...itu adalah "bola referee"!

Makna Politik Bagi Kanak-Kanak

Seorang murid sekolah rendah mendapat kerja rumah dari gurunya untuk menerangkan erti "politik". Kerana belum memahaminya, ia kemudian bertanya kepada ayahnya apa erti "politik" itu.

Ayahnya mahukan anaknya dapat berfikir secara kreatif memberikan penjelasan, "Baiklah nak, ayah akan cuba menjelaskan dengan contoh, ayahmu adalah orang yang bekerja untuk menanggung keluarga, jadi kita sebut ayah adalah Investor. Ibumu adalah pengatur kewangan, jadi kita menyebutnya Pemerintah. Kami di sini memperhatikan keperluan mu, jadi kita anggap kamu sebagai Rakyat. Orang gaji, kita memasukkan dia ke dalam Kelas Pekerja. Dan adikmu yang masih bayi, kita anggapnya sebagai Masa Depan. Sekarang, fikirkan hal itu dan kita lihat apakah penjelasan ayah ini boleh kamu fahami".

Si anak, kemudian pergi ke tempat tidur sambil memikirkan apa yang dikatakan ayahnya. Pada tengah malam, anak itu terbangun kerana mendengar adiknya menangis. Ia melihat bahawa adiknya kencing di tilam. Si anak lalu menuju ke bilik tidur orang tuanya dan mendapati ibunya sedang tidur nyenyak. Karena tidak ingin membangunkannya, ia pergi ke bilik orang gaji. Pintu terkunci, ia mengintai melalui lubang kunci dan melihat ayahnya berada di tempat tidur bersama orang gajinya. Akhirnya ia kecewa dan kembali ke tempat tidur, sambil berkata dalam hati bahawa ia sudah mengerti erti "politik".

Pagi harinya, sebelum berangkat ke sekolah, ia mengerjakan tugas yang diberikan oleh gurunya dan menulis pada buku tugasnya sebagai berikut : "Politik adalah hal dimana para Investor meniduri Kelas Pekerja, Pemerintah tertidur lelap, Rakyat diabaikan dan Masa Depan berada dalam keadaan yang menyedihkan".

Elaun Baru

PEKELILING 11 - Kerajaan bersetuju memberikan Elaun Sara Hidup (COLA) tanpa mengira pangkat dan tempat bertugas semua pekerja awam dan swasta sebanyak RM500.00 sebulan berkuatkuasa Ogos 2009 bagi menampung kenaikan harga minyak dan barang-barang. Langkah yang serupa disarankan kepada pihak swasta bagi menjamin keharmonian rakyat..

Elaun COLA ini boleh dituntut di semua Pejabat Pos dan BSN di seluruh negara mulai jam 1 pm hingga 4 pm pada setiap hari kecuali hari Jumaat, Sabtu dan Ahad serta hari-hari kelepasan am.

Kakitangan awam & swasta perlu menunjukkan kad pengenalan diri Jabatan untuk mendapatkan borang permohonan dan wang akan dibayar selepas penyerahan borang yang lengkap beserta dengan syarat2 berikut :-

1. Surat Perlantikan Kerja - Original
2. Surat Pengesahan Kerja- Original
3. Surat Akuan Majikan - (tempat terakhir masih bertugas)

dan...


80 penutup botol Coca-Cola... ... Baru sesuai dengan namanya Elaun Cola !

Haaaahahaha! !!! Dah! Pergi sambung kerja.... kalau pasal duit semua mata besar belaka ekk.....

February 9, 2011

Menjimatkan Minyak

Ni petua yang baru aku dapat dari petugas stesen minyak petronas selayang.... masa2 tengah gawat dengan harga minyak naik melambung ni tentu korang nak isi minyak dengan harga yang dulu atau lagi murah dari dulu aku dengan supervisor minyak ni agak rapat la, so dia rasa aku org yang agak sesuai kot utk dia berikan tips mcm mana nak turunkan harga 2.70 sen kat pam minyak jadi 1.98 or suka ati korang la nak letak berapa sen... mula2 mmg aku tak percaya... tapi......

1. korang kena gi kaunter pam tu cakap nak isi penuh bagi le berapa pun... dengan mengatakan isi penuh jer korang boleh setting balik harga kat pam korang pilih tu... tak kira la pam 1 ke, pam 2 ker jgn pam angin atau NGV
sudah la...
2. korang gi balik kat pam korang tu, dan jgn angkat nozel lagi.
3. kat pam tu kan ada dua punat2 utk nomor (bukan utk credit card tau) yang bawah pada screen liter tu... kira mcm nak isi manual nyer harga la
4. korang tekan 'clear' - utk resetkan harga yang kaunter minyak tu set tadi
5. then korang tekan enter - 3x
6. then korang tekan '0' , '0', '1', '9', '8' (1.98 sen seliter) atau korang tekan la berapa pun korang suka
7. pastu korang tekan enter - 3x sekali lagi
8. tekan butang clear - 2x
9. then korang tekan berapa puluh korang nak isi
10. tekan enter lepas dah masukkan nilai isian pastu... supervisor petrol pam akan jumpa korang

"woi apa ko buat ni... main tekan-tekan ni... xde keje lain ker...!!!!" so korang dengan muka selamba isi jer minyak dengan harga baru kerajaan RM 2.70 seliter...

HEHEHEHE aku pun terkena... Dah pegi buat keje! ;-D

Yang Paling Cepat

Jusoh telah diamanahkan supaya memilih dari calon-calon yang memohon untuk mengisi jawatan yang telah ditawarkan. Setelah menyusun dan mencari dari biodata-biodata yang diterima, dia dapati ada 4 pemohon lelaki yang sama dari segala segi kelayakan mereka. Jusoh kemudiannya memutuskan untuk memanggil kesemua 4 pemohon tersebut untuk bersemuka. Dia merancang untuk menanya satu soalan yg akan menentukan siapa sebenarnya yang lebih layak untuk jawatan tersebut.

Harinya pun tiba. Sebaik saja keempat-empat lelaki tersebut mengambil tempat duduk masing-masing dalam bilik temuduga, Jusoh terus bertanya, "Beritahu saya, apakah perkara yg paling cepat sekali berlakunya?" sambil menunding jarinya kepada lelaki yg pertama. Lelaki pertama dengan penuh keyakinan menjawab, "Fikir. Ia muncul tiba-tiba dalam kepala. Tiada amaran awal tentang kehadirannya. Fikir adalah kejadian yg paling pantas yang saya tau". "Itu sudah bagus!" Jawab Jusoh.

"Apa pendapat awak pula?" dia bertanya pada lelaki yang kedua. "Hmm... ok... Kelip Mata! Ia berlaku tanpa kita sedar pun. Itulah yang terpantas sekali berlakunya". "Tepat!, Sekelip Mata.. selalu digunakan untuk menyatakan kecepatan pergerakan sesuatu" sambut Jusoh.

Dia kemudiannya berpaling kepada lelaki ketiga yang terus memberikan jawapannya. "Apabila suiz lampu di'ON' kita akan dapati lampu segera mengeluarkan cahayanya tanpa lengah walau sedetik pun. Pergerakan cahaya itulah yang tercepat dan terpantas yang saya tahu". Jusoh amat terpikat dgn jawapan yg diberikan, dalam fikirannya tertera inilah orang yang dia cari.

Walaubagaimana pun, dia berpaling kepada lelaki keempat lalu mengajukan soalan yang sama. "Setelah mendengar ketiga-tiga jawapan tadi, nyatalah kepada saya iaitu perkara yg paling pantas sekali berlakunya adalah 'berak cair'. "APA?!" Terperanjat Jusoh dgn jawapan yang diberikan.

"Oh biar saya jelaskan" kata lelaki keempat itu, "Ceritanya begini, suatu hari saya merasa kurang selesa lalu saya terus berlari ke tandas. Tapi, sebelum sempat saya berfikir, belum sempat saya berkelip mata pun dan belum sempat saya 'ON' suis lampu tandas tu, saya sudah terberak cair dalam seluar saya."

Cerita Pengantin Baru

Sepasang pengantin baru mengalami gangguan kesihatan. Setelah diperiksa
dengan teliti, doktor memberitahu perkara itu disebabkan oleh hubungan seks
yang terlalu kerap.

"Untuk sementara waktu ini, anda berdua dinasihatkan supaya menghadkan
kegiatan seks. Sebaiknya dua kali saja seminggu sahaja. Untuk memudahkan
mengingat, saya sarankan untuk melakukan hubungan ini hanya pada hari yang
bermula dengan huruf S, iaitu Selasa dan Sabtu," saran doktor.

Akan tetapi pada malam ketiga berpuasa dari membuat hubungan itu, sisuami
tidak dapat lagi menahan nafsunya lalu mencumbui isterinya yang sedang
tidur sehingga isterinya terjaga.

"Hari ini hari apa bang?" tanya si isteri.

"Sumaat"

Kisah Malam Jumaat

Mat baru balik dari surau, dengar syarahan Agama. Guru kata, sekali kita
"bersama" dengan isteri kita malam Jumaat, macam kita bunuh sorang kapir
dalam perang fi-sabilillah. Mat dengan bersemangat balik memberitahu
isterinya, Kiah. Kiah mengangguk-angguk tanda faham. Jam dah pukul 10.00
malam. Che Mat bersuara,"Eh malam ni malam Jumaat kan Kiah. Jom kita
bunoh kapir." Kiah mengangguk. Mereka terus masuk bilik. Setelah
membunoh seorang kapir, mereka tertidur keletihan. Jam 1.30 pagi,Mat
terjaga. Melihat kiah masih tidur, Mat mengejutkannya,"Kiah..Kiah,
jom kita bunoh sorang lagi kapir." Maka sorang lagi kapir dibunoh. Pukul
3.30 pagi, sorang kapir lagi dibunoh... hebat tu. Dah 3 orang kapir
dibunoh, Mat terus tertidur mati. Jam 5.00 Kiah
terjaga. Kiah terpikir,"Orang yang ajak bunoh kapir, tentu banyak lagi
pahala." Lalu Kiah terus mengejutkan Mat. "Abang.. bang, jom kita bunoh
sorang lagi kapir sebelum suboh ni.." Mat terus terlentok keletihan.
Kiah terus mengajaknya bunoh kapir. Lama-lama Mat pun bangun sambil
menggaru-garu kepala. Nak buat macamana. Kiah dah ajak. Hati kecil
berbisik, "Kalau macam ni, bukan kapir saja yang mampos, aku pun boleh
mampos". Meskipun perjuangan kian lemah, Mat dan Kiah berjaya membunoh
seorang lagi kapir sebelum suboh
menjelang..........

He.. he... Pastikan malam jumaat dimanfaatkan.... untuk yang dah kahwin
aje tau ! Yang belum tuuuuu, jgn tunggu lama lama ...

TahukaH anda?

1.Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.

2. Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.

3. Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan

4. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan ….Italy…., jurugambar dikenali sebagai paparazzi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa
melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

5. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera.

6. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

7. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila
diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

8. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.

9. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer
daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.

10. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

11. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapimengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

12. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

13. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita
akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

14. Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca post ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku?

February 6, 2011

Malam Pertama

Suasana masih riuh di luar. Sanak saudara semuanya berkampung disini.Gelak
ketawa, gurau senda jelas kedengaran. Aku memimpin isteriku ke dalam bilik
pengantin. Suara-suara sumbang terlalu banyak yang menegurku.
"Hai, malam masih muda, dah nak masuk tidur?" sapa Pak Ucu.
"Orang muda bang Aji, biarlah. Air dah penuh kat kepala tu." sahut Pak Tam
disambut hilai ketawa sanak saudara yang lain. Meriah sungguh keadaan diluar
walau jam sudah menunjukkan pukul 11.00 malam.
Hadiah yang masih belum dibuka ku susun ke tepi. Lampu ku tutup. Merebah diri ke
katil pengantin, aku menoleh ke arah isteriku.
"Kita tidur dulu lah yer. Ramai sangat orang kat luar tu." Isteriku Hanya
mengangguk tanda setuju.
Entah pukul berapa sekarang, aku pun tidak tahu. Keadaan di luar gelap gelita dan
senyap sunyi. Tanda sanak saudaraku telah pulang dan keluargaku telah tidur.
Jari jemariku lembut membelai rambutnya. Ku selak rambut ikal yang Menutupi telinganya lalu membisikkan "Assalammualaikum!" ke telinganya untuk Menguji isteriku.
"Wa alaikummussalam." Rupanya isteriku masih belum tidur. Ku kucup pipi
halusnya. Ku kucup dahinya yang mulus. Semerbak harumnya menusuk deria
bauku. Akanku tunaikan tanggungjawabku sebagai suami malam ini. Jari-jemari ini
terus membelai tubuhnya. Perasaanku tidak dapat dikawal lagi, namun...
"Kringggggg...."
"Tik..tik..tik..tik..."
"Kring.. kring..kring.."
Bunyi-bunyi jam loceng entah dari mana memenuhi ruang bilikku. Terkejut dengan
segala macam bunyi yang ada, aku membuka lampu. Serentak itu, terang
benderang seluruh rumahku. Bunyi-bunyi ini telah berjaya membangunkan semua
orang di rumahku.
Aku mencari-cari punca bunyi-bunyi itu. Mataku terarah ke sekotak hadiah yang
masih terbalut rapi. Aku buka dengan pantas dan di dalamnya terdapat 5 buah jam
loceng. Juga sekeping kad berbunyi... Selamat Pengantin Baru,
Jangan gopoh-gopoh. Baru Pukul 2 pagi. Jangan maree.. kami potong stim.
Dalam hatiku.. cilaka punya kengkawan. Potong stim betullah!!!

TAMAT

Moral: buka leerRRRR hadiah tuu duluu>>> hihihee

Hantaran Kawin yang Tinggi

* Nama yang digunakan bukan nama sebenar

Emak kepada Minah: “Yerlah… anak saya blajar lulus universiti. Tak nak bilang baper. tapi biar lah patut-patut. Selalunya yang belajar tinggi dalam lingkungan 10 Ribu. Tapi ini lah satu satunya anak pompan saya. Harap-harap paham jerlah~”

Emak kepada Mat: “Saya paham maksud awak. Tapi saya harap awak pun paham lah yer. Kalau terlampau tinggi harus ditangguhkan nanti. Biarlah dicepatkan biar jauh dari maksiat.”

Emak kepada Minah: “Kalau awak tak mampu. Anak saya nie bukan tak laku. Ada banyak lagi yang tunggu. Dah lah harga rendah, nak cepat pulak tuh. apa nanti orang cakap..”

Mat: “Yerlah makcik. Makcik nie jual anak ke kereta? Takda macam gini. SEKARANG jugak saya DOWNPAYMENT 2 Ribu. Saya bawak balik anak makcik. Malam nie saya TEST DRIVE DULU SEMUA. Kalau dalam semua BAIK, jangan cakap 10 rIbu, 12 Ribu pun saya letak. Tapi kalau dah LEMAU, ENJIN PUN TAK BAGUS, tuh anak makcik DENGAN DEPOSIT DEPOSIT semua MAKCIK boleh simpan!!”

Moral : Manusia bukan Harta, Hanya Tuhan yg MampU meniLainya...
(insaf aku sekejap..huhuhu...)

February 1, 2011

SURAT BERHENTI KERJA

JULIANA BONUS BT CHE ROSS
NO 8 JUTA ,LORONG RIMAS
TAMAN LEMAS
06600 KUALA KUALI

MUHAMAD YUSOP
PLOT 131A,
JALAN PERINDUSTRIAN BUKIT MINYAK,
14100 BANYAK MINYAK,
SEBERANG PERAI TENGAH,
PENANG . 19 DEC 2005
TUAN,

PER : SURAT BERHENTI KERJA

Saya seperti nama diatas, ingin memohon berhenti kerja. Saya berharap permohonan ini diluluskan. Berikut adalah sebab- musabab saya ingin berhenti kerja:-
1. Saya kerap dibuli oleh senior.
2. Makanan di kantin tak sedap tapi mahal macam KFC. Tambahan pula kalau makcik senior yg kira.
3. Lagu 5′S tidak masuk dalam carta ERA.
4. Waktu rehat tersangat pendek 15 minit je… Nak beratur pun dah 20 minit!!!
5. KERJA BERDIRIIIIIIIIIII… … … . Kasut takde sponge pulak!!!!!
6. Bas kilang tersangat laju… . Tersangat BAHAYA… ..
7. Kalau setakat nak keja kilang, lebih baik tak payah ambil SPM. Indon tak ambil SPM pun boleh keja
jugak!!!
8. Pekerja dipaksa O.T. Ingat kita orang ROBOT ke!!! Kalau tak O.T. ugut nak bagi Warning Letter
pulakk… ..
9. Pintu kecemasan dihalang. Bila BOMBA audit baru kalut. KESELAMATAN TIDAK DIUTAMAKAN.
10. Scan in/out sikit nak masuk kena beratok sampai GATE HOUSE nak balik kena beratok BULEH
TAWAF satu kilang..
11. Pintu keluar masuk 2 shj. Pekerja beribu… . Masuk LATE marah!!! Balik LATE driver BAS pulak
marah!!!! sampai rumah mak bapak pulak yang marah KAMI selalu kena MARAHHHHHH…
12. Boss kadang 2 ok, kadang 2 tension sampai tak ingat 2 yang kami ni orang gak
13. Faedah2 lain tak memuaskan. contoh keja bagai nak tecabut kepala lutut profet shereing
HAMPEHHH
14. BANYAK LAGI NAK HABAQ TAPI KUT TAK SANGUP DENGAQ KUT!!!!
15. Bonus Tahun Ni Takde Macam Hampeh…Orang Gaji Besar je yang dapat,Orang bawahan semua tak dapat…Kalau mcm ni biar boss besar mati cepat!!!! ..baru ada keadilan……Aminnnn
Untuk pengetahuan tuan, saya telah berjaya menabung sebanyak RM 1.5 juta selama saya bekerja sebagai operator. Wang itu telah saya laburkan dalam bentuk dinar emas. Setiap bulan, pendapatan saya adalah sebanyak RM890. Inilah faktor utama saya ingin berhenti kerja. Terima kasih atas segala kerjasama … … … … tunjuk ajar tuan selama ini dengan saya.
**Akhir kata, terimalah sebuah pantun MAUTdari saya… … ..
IKAN KELI, IKAN KEMBUNG; ANGKAT KAKI, LLLAAAMMMBUNG… … … … …
SEKIAN, TERIMA KASIH..

Moral : Bukan senang Nak cari keje...