October 16, 2015

Bila dah lama

Bapak gua cakap, bila dah lama tak buat sesuatu benda tapi bila tetiba kite buat balik, tu namanya 'rindu'. Abah gua ni jenis romantik. Bab cinta, rindu, sayang-menyayang dia taw la. Tapi kalo gua, ini namanya buang tebiat. Dengan kerjaya yang busy, jumpa menteri sana, meeting dengan menteri sini, rasmi sana, high tea sini, jilat bontot sana, kipas ketiak sini, dan macam-macam lagi la yang membuatkan gua ni tak cukup tangan nak mengadap blog gua yang rasanya setahun ada 3 orang baca. Tah kenal tah tidak 3 orang tu. Dan gua acah-acah je bab jumpa menteri tu. Gua tahu, gua kenal menteri-menteri tu, tapi belum tentu dorang kenal gua mahupun nak belanja gua nescafe secawan.

Cukup dengan merepek, gua saje je nak meriahkan laman blog ni. Acah-acah macam dak2 john ajak-ajak ayam gua lepak kat mamak bistro yang harga lagi mahal daripada mamak biasa.. Padehal niat sebenar tu nak suruh gua belanja. Pundek.

Sumber dari google. Tak payah nak acah-acah tuduh gua rembat gambar si polan bin si polan. Gua tahu orang Malaysia ramai yang jeles dari yang membantu. Manakan tidak, pernah satu hari duit gua tinggal seringgit, takde plak yang nak belanja gua makan hari tu. Salah gua jugak, dah takde duit, duduk diam-diam tak bagitaw orang. Mulut nie berat. Berat nak kongsi masalah. Biar orang tengok kite ni hidup ceria, pakai kereta besar, rumah besar, baju besar, seluar besar, spender pun kena besar, senyum tak lekang, mandi pun tak basah! Mana nak basah, area rumah gua, paip air selalu bocor je. Asalkan kita tak ganggu orang. Prinsip falsampah diri sendiri. Padan muka.

Biasa aa hidup. Semua nak pakai duit. Tapi ade gak benda yang tak pakai duit. Contohnya, kalo ko senyum kat pakcik jaga tandas dan cakap, "Pakcik, saya tak bawak duit, betul-betul terlupa, boleh saya tumpang tandas tak?". Mesti la pakcik tu cakap, "Boleh nak.". Tak caya? Gua dah try masa pegi Taman Tasik Permaisuri hari tu. Ini namanya ihsan. Ko tak boleh beli ihsan dengan duit. Tapi kalo ihsan tu pondan, gua tak tahu aa. Cuma kite ni, kalo boleh jangan jadi hamba duit. Sikit-sikit cakap pasal duit, duit takde, duit habis, keje tak setimpal dengan duit gaji, macam la nanti ko mati, Malaikat tanya berapa duit ko bawak? Tak kan. Sekurang-kurangnya cakap ada, tapi tak cukup.

Bila cakap pasal duit, gua mesti teringat member gua yang jenis mulut tak kaver. Pernah dia herdik gua sejurus lepas gua keluar duit dari mesin ATM. "Ko kuar duit banyak-banyak ni nak buat ape? Beli syurga? Bayar pampasan neraka?" Gua tersengih seraya tangan gua merayau ketuk kepala dia. "Aku nak bayar duit ko la, kan aku pinjam minggu lepas."

Mak gua penah pesan. Nak jadi ahli keluarga, tak perlu duit, tapi bila ada duit, kita kongsi sama-sama. Gua angguk setuju sebab gua tahu, gua tak apply loan bank untuk ada adik.

June 7, 2014

Imbas kembali

Gua tangguhkan dulu story hidup universiti tu. Nie sume gara-gara gua terimbas kembali zaman memori sekolah rendah dulu. Kejadian imbasan tu terjadi bila satu hari tu, sedang gua drive kete pergi keje tetibe terserempak dengan bapak gua yang sedang membonceng motor dengan adik gua. Laju bapak gua bawak, bisik gua dalam hati. Sekilas tu gak gua teringat bapak gua dulu-dulu yang rajin hantar gua pergi sekolah. Berbekalkan motor Honda cup, dari sekolah rendah sampai ke menengah bapak gua hantar gua ke sekolah. Cuma kadang-kadang tu gua naik bas awam. Tak pun jalan kaki jer. Takde lah jauh mana, setakat 15 kilometers tu gua ok je. Contoh motor Honda cup bapak gua yang gua boleh search kat Google.

Senyum hati gua bila teringat balik imbasan sejarah kehidupan gua dan bapak gua. Memang gua rapat dengan bapak gua. Ape-ape pun sume gua carik bapak gua. Kadang-kadang tu balik sekolah pun bapak gua yang amik. Bayangkan bila gua sekolah petang, bapak gua balik keje pukul 5 petang. Tapi terpaksa la buat overtime sebab nak tunggu gua balik sekolah pukul 6.30petang. Dan sikit pun gua tak nampak riak wajah susah atau penat di muka bapak gua. Dan sekarang akhirnya gua boleh nampak betapa sayangnya bapak gua kat anak-anak dia. Sampai ke hari nie, bapak gua yang umur lagi 1 tahun nak pencen, masih bawak motor dan hantar adik gua ke sekolah pula. Masih naik honda, cuma honda dia dah upgrade ke model baru. Honda Wave.

Ada la sekali tu, gua nak belikan skuter supaya tak payah dia penat-penat tukar gear guna kaki. Skuter kan mudah, break kat tangan, gear takde. Press aje pastu jalan la skuter tu. Tapi bapak gua reject. Katanye, dia lebih suka motor ada gear, best. Gua akur. Bab kereta pun sama. Gua suggest beli Auto tapi dia nak juga yang Manual. Biar lah. Asalkan dia bahagia, hati gua pun tenang.

Gua akui yang gua bukan dari keluarga berada. Jadi, berbekalkan gaji bapak gua yang keje kerani tu, membesar jugak la adik beradik gua. Mak gua tak keje tapi mak dan bapak gua boleh jaga gua adik beradik sampai ke hari nie. Abang gua pun sampai dah kawin. Mak gua dulu pernah cuba keje, tapi oleh sebab gua nie susah nak tinggal dengan orang lain or taska, jadi mak gua amik keputusan untuk jadi suri rumah sepenuh masa.

Jadi, bukan senang kan nak jadi mak bapak. Kalo susah hati atau tak cukup duit pun, tetap takkan tunjuk kat anak-anak. Sedang gua continue mengelamun, tetibe pintu cermin kete gua di ketuk kuat. Tak! Tak! Tak!. Gua jeling tak puas hati. Sekali pakcik Polis da.Gua turunkan cermin kete dalam keadaan gelabah. Nasib bukan kete Proton, laju je cermin gua turun.

"Encik, pakai tali pinggang, kalau tak saya saman."

"Maaf pakcik!"

Fuh! Sib bek tak kena saman!.

May 24, 2014

Hidup Universiti 4

Habis jer trip ke Kuantan dulu, gua dan bebudak planning plak nak ke Genting. Ape? Genting? Takpe, bukan gua niat nak pergi main casino pun. Saja nak jalan-jalan habiskan duit PTPTN. Alasan budak universiti yang tak cemerlang. Maka tiba la weekend ke 2 gua di Jengka, packing jer baju ala kadar, terus jalan menuju ke bus stop Jengka. Haish..uzur bus stop nie, umpama hidup pun malu-malu. Mungkin kalau takde budak-budak universiti kat sini, mungkin tak hidup universiti nie. Gitu la pemikiran gua sewaktu tu. Cetek dan suka pandang rendah.

Dari Jengka, kitorang plan ke Temerloh, kemudian ke Bentong lepas tu baru lah amik bas ke Genting. Tahap perjalanan yang amik masa lama gila (6 jam) sedangkan gua rasa kalau gua ke KL dulu lepas tu ke Genting lebih bagus dan tak buang masa. Tapi, masa tu mana ada smartphone, traveller guide apps mahupun waze. Jadi, kitorang ikut saje arahan orang-orang kat sana. Kononnya dorang lebih pakar berbanding budak-budak macam kitorang nie. Bayangkan gerak pukul 9 pagi, tapi hampir pukul 3 petang baru la sampai Genting. Perghh..dah petang, ape la sangat aktiviti yang dapat kitorang lakukan. Tapi dengan tahap kekreatifan yang ada, pelbagai aktiviti boleh dilakukan sehingga jam 2 pagi.

Antara aktiviti yang sempat gua lakukan bersama kanak-kanak riang (bebudak gua la..) adalah bermain bowling, amik gambar kenangan (kaedah selfie belum wujud lagi masa nie), main tembak-tembak, karaoke, makan Kenny Rogers dan semua aktiviti indoor. Yelah..indoor je sebab masa tu dah petang, kalau main outdoor, rasa cam rugi sebab tinggal bape jam je lagi. Nak tengok wayang, tapi masa tu takde citer best pulak. Pastu kat Genting, ada 1 port kedai mamak kat area parking kereta dia. Gua tak ingat la level berapa, tapi yang penting, kat situ la makan n minum paling murah. Kalau setakat nak rasa minum air kopi panas kat tempat sejuk, tak payah la pergi Starbuck kalau tak mampu. Mamak sudah la..walaupun rasa dia tak sama. Hehe.

Ada gak satu time tu, kitorang masing-masing cabar diri sape yang boleh tahan sejuk kat Genting. Maka semua pun bukak la baju sampai tinggal boxer. Siap ade budak gua sorang main lari-lari pakai boxer yang hampir nak tercicir tu. Bengong betul! Nasib baik takde orang nampak. Dan nasib baik zaman dulu tak canggih, kalau tak, dah masuk facebook gambar boxer tu. Haish..kenangan.

Jalan punya jalan tetiba jam dah menunjukkan pukul 2 pagi. Dan pada waktu tu la gua dan bebudak baru terfikir nak tido kat mane. Hotel sume penuh pulak. Yang kosong adalah surau. Surau pun surau la..janji boleh baring sekejap pun jadi la. Berbaring la kitorang kat surau tu sambil tunggu matahari keluar. Kesejukkan yang melanda dengan tiba-tiba membuatkan gua dan rakan-rakan menjadikan sejadah sebagai selimut. Itu pun tak dapat kaver sejuk. Memang sejuk sangat! Baru jer gua nak lelap tetiba pakcik guard masuk. Akibatnya, semua kena halau keluar surau sebab kat surau tak boleh tido.

Last-last kitorang lepak kat mamak sampai siang. Pastu naik bas balik KL. Kemudian dari KL naik bas balik ke Jengka. Rasa sekejap tak macam masa datang Genting. Waktu la baru kitorang sedar yang salah teknik nak datang Genting. Naik jer bas ke Jengka, memasing berjanji nak datang lagi skali ke Genting. Tapi hampeh! Sebabnya.....duit PTPTN dah habis.