August 18, 2017

Siapa tua? Kau, Aku, Kita?

Bai...gua baru tahu.

Bila dah tua, seru dah tiba, baru la gua tahu erti belajar PAFA masa sekolah rendah. Masa ni la baru gua rasa nak cari balik iqra' satu sampai enam. Nak belajar balik Asas Fardhu Ain. Tak masuk lagi bila mana gua rasa segan tengok geng-geng HuHa semua dah jadi AJK masjid. Janggut sampai dada, mata hitam bercelak dan kat dahi ada tanda. Masa tu baru gua rasa menyesal sebab tak sungguh-sungguh belajar agama. Lagi buat gua rasa sayu bila bukak TV Al-Hijrah, dengar diorang azan lagi sedap dari suara kaki karaoke bebudak bukit bintang. Dan channel TV gua pun ubahkan dari tengok Astro Warna, Astro Ceria ke Astro Oasis di mana isinya lagi berilmiah.

Tapi jangan risau, bukan tu yang gua nak sembangkan. Cuma gua nak cakap, last entry yang gua karangkan hari tu, yakni berada di tahun 2015. Satu kejayaan bagi gua! Menjadi pemalas!. Dan ada ketika gua selalu sembangkan dengan kawan-kawan baru gua, geng BBNU (Budak Baru Nak Up), penyanyi zaman gua sangat lejen, tulis lagu puitis, penuh kosa kata, kasta bahasa. Compare dengan lagu sekarang, muzik dan auto tune je lebih, tarik-tarik tak de dah. Artis dulu kalau tarik, sampai kening dan kain terangkat koyak. Artis sekarang, nyanyi sambil duduk, mulut tak gerak, taw-taw lagu dah habis. Derrrrrr

Tua ni subjektif. Ada tua mata, ada tua hati, ada jiwa muda walau dah tua nak mampos. Manakan tidak, kes bapak rogol anak dah jadi macam cerita harian. Kalau bukak suratkhabar zaman sekarang, orang dah tak baca sudut nombor 4D, keputusan bola sepak EPL, tapi orang tengok, bapak mana pulak yang rogol anak hari ni. Parah kan? Tapi ini lah realiti kalau nak compare dengan dunia fantasi fesbuk dan twitter kau yang 24 jam pegang smartphone. Sampai ke bilik air masa berak pun ko bawak.

Akhir kata, dunia makin tua walaupun kau masih muda. Kalau dah rasa tua, sedarlah sahabat kau bukan lagi duniawi tapi akhirat sana. Ya, macam Ustaz bukan?

Pesan Nabi, sampaikan la dariku walau satu ayat. Bukan nyanyi lagu despacito pastu upload bagi 1 dunia tengok, bodoh!

October 16, 2015

Bila dah lama #terobek

Bapak gua cakap, bila dah lama tak buat sesuatu benda tapi bila tetiba kite buat balik, tu namanya 'rindu'. Abah gua ni jenis romantik. Bab cinta, rindu, sayang-menyayang dia taw la. Tapi kalo gua, ini namanya buang tebiat. Dengan kerjaya yang busy, jumpa menteri sana, meeting dengan menteri sini, rasmi sana, high tea sini, jilat bontot sana, kipas ketiak sini, dan macam-macam lagi la yang membuatkan gua ni tak cukup tangan nak mengadap blog gua yang rasanya setahun ada 3 orang baca. Tah kenal tah tidak 3 orang tu. Dan gua acah-acah je bab jumpa menteri tu. Gua tahu, gua kenal menteri-menteri tu, tapi belum tentu dorang kenal gua mahupun nak belanja gua nescafe secawan.

Cukup dengan merepek, gua saje je nak meriahkan laman blog ni. Acah-acah macam dak2 john ajak-ajak ayam gua lepak kat mamak bistro yang harga lagi mahal daripada mamak biasa.. Padehal niat sebenar tu nak suruh gua belanja. Pundek.

Sumber dari google. Tak payah nak acah-acah tuduh gua rembat gambar si polan bin si polan. Gua tahu orang Malaysia ramai yang jeles dari yang membantu. Manakan tidak, pernah satu hari duit gua tinggal seringgit, takde plak yang nak belanja gua makan hari tu. Salah gua jugak, dah takde duit, duduk diam-diam tak bagitaw orang. Mulut nie berat. Berat nak kongsi masalah. Biar orang tengok kite ni hidup ceria, pakai kereta besar, rumah besar, baju besar, seluar besar, spender pun kena besar, senyum tak lekang, mandi pun tak basah! Mana nak basah, area rumah gua, paip air selalu bocor je. Asalkan kita tak ganggu orang. Prinsip falsampah diri sendiri. Padan muka.

Biasa aa hidup. Semua nak pakai duit. Tapi ade gak benda yang tak pakai duit. Contohnya, kalo ko senyum kat pakcik jaga tandas dan cakap, "Pakcik, saya tak bawak duit, betul-betul terlupa, boleh saya tumpang tandas tak?". Mesti la pakcik tu cakap, "Boleh nak.". Tak caya? Gua dah try masa pegi Taman Tasik Permaisuri hari tu. Ini namanya ihsan. Ko tak boleh beli ihsan dengan duit. Tapi kalo ihsan tu pondan, gua tak tahu aa. Cuma kite ni, kalo boleh jangan jadi hamba duit. Sikit-sikit cakap pasal duit, duit takde, duit habis, keje tak setimpal dengan duit gaji, macam la nanti ko mati, Malaikat tanya berapa duit ko bawak? Tak kan. Sekurang-kurangnya cakap ada, tapi tak cukup.

Bila cakap pasal duit, gua mesti teringat member gua yang jenis mulut tak kaver. Pernah dia herdik gua sejurus lepas gua keluar duit dari mesin ATM. "Ko kuar duit banyak-banyak ni nak buat ape? Beli syurga? Bayar pampasan neraka?" Gua tersengih seraya tangan gua merayau ketuk kepala dia. "Aku nak bayar duit ko la, kan aku pinjam minggu lepas."

Mak gua penah pesan. Nak jadi ahli keluarga, tak perlu duit, tapi bila ada duit, kita kongsi sama-sama. Gua angguk setuju sebab gua tahu, gua tak apply loan bank untuk ada adik.

June 7, 2014

Imbas kembali

Gua tangguhkan dulu story hidup universiti tu. Nie sume gara-gara gua terimbas kembali zaman memori sekolah rendah dulu. Kejadian imbasan tu terjadi bila satu hari tu, sedang gua drive kete pergi keje tetibe terserempak dengan bapak gua yang sedang membonceng motor dengan adik gua. Laju bapak gua bawak, bisik gua dalam hati. Sekilas tu gak gua teringat bapak gua dulu-dulu yang rajin hantar gua pergi sekolah. Berbekalkan motor Honda cup, dari sekolah rendah sampai ke menengah bapak gua hantar gua ke sekolah. Cuma kadang-kadang tu gua naik bas awam. Tak pun jalan kaki jer. Takde lah jauh mana, setakat 15 kilometers tu gua ok je. Contoh motor Honda cup bapak gua yang gua boleh search kat Google.

Senyum hati gua bila teringat balik imbasan sejarah kehidupan gua dan bapak gua. Memang gua rapat dengan bapak gua. Ape-ape pun sume gua carik bapak gua. Kadang-kadang tu balik sekolah pun bapak gua yang amik. Bayangkan bila gua sekolah petang, bapak gua balik keje pukul 5 petang. Tapi terpaksa la buat overtime sebab nak tunggu gua balik sekolah pukul 6.30petang. Dan sikit pun gua tak nampak riak wajah susah atau penat di muka bapak gua. Dan sekarang akhirnya gua boleh nampak betapa sayangnya bapak gua kat anak-anak dia. Sampai ke hari nie, bapak gua yang umur lagi 1 tahun nak pencen, masih bawak motor dan hantar adik gua ke sekolah pula. Masih naik honda, cuma honda dia dah upgrade ke model baru. Honda Wave.

Ada la sekali tu, gua nak belikan skuter supaya tak payah dia penat-penat tukar gear guna kaki. Skuter kan mudah, break kat tangan, gear takde. Press aje pastu jalan la skuter tu. Tapi bapak gua reject. Katanye, dia lebih suka motor ada gear, best. Gua akur. Bab kereta pun sama. Gua suggest beli Auto tapi dia nak juga yang Manual. Biar lah. Asalkan dia bahagia, hati gua pun tenang.

Gua akui yang gua bukan dari keluarga berada. Jadi, berbekalkan gaji bapak gua yang keje kerani tu, membesar jugak la adik beradik gua. Mak gua tak keje tapi mak dan bapak gua boleh jaga gua adik beradik sampai ke hari nie. Abang gua pun sampai dah kawin. Mak gua dulu pernah cuba keje, tapi oleh sebab gua nie susah nak tinggal dengan orang lain or taska, jadi mak gua amik keputusan untuk jadi suri rumah sepenuh masa.

Jadi, bukan senang kan nak jadi mak bapak. Kalo susah hati atau tak cukup duit pun, tetap takkan tunjuk kat anak-anak. Sedang gua continue mengelamun, tetibe pintu cermin kete gua di ketuk kuat. Tak! Tak! Tak!. Gua jeling tak puas hati. Sekali pakcik Polis da.Gua turunkan cermin kete dalam keadaan gelabah. Nasib bukan kete Proton, laju je cermin gua turun.

"Encik, pakai tali pinggang, kalau tak saya saman."

"Maaf pakcik!"

Fuh! Sib bek tak kena saman!.