October 5, 2012

KERJA

Setelah gua bercuti ataupun dengan nama lebih glamour, "menganggur" selama seminggu, akhirnya gua berkerja di tempat baru....hehehe! Gua pon tak sangka yang gua leh dapat dow! Nie lah tempat baru gua --->
Ape yang buatkan gua rase bangga kat sini ialah, gua apply secara online, pergi temuduga dan akhirnya berjaya di offer...dan bukan la nak riak ke ape, tapi gua rase bangga sebab gua apply keje tanpa gune sebarang kabel, connection, kenalan dan lain-lain yang gua rasakan pada zaman ini sangat wujudnya sikap seperti contoh di atas. Gua cukup menyampah bai! Rase macam chilakkak !

Gua pernah la mase habis degree dulu-dulu, pergi intebiu, jangan cakap la...ade la dalam 50 kali, resume jer gua hantar dah 200 kali..last2, gua usha asyik yg ade kabel jer gua tengok dapat..bukanlah gua nak cakap yg kalo xde kabel tak dapat, ade gak yg bernasib baik cam gua nie dapat keje..tapi kadang-kadang gua rasa polisi professionalism tu perlu ada di kala para company-company tu nak mencari para pekerja..bukan para-para sakura!

Tetibe gua teringat masa gua pergi intebiu kat satu syarikat delivery yg gua rase agak terkenal, gua pon sampai lalu gua tanye kat akak receptionist tu.

Gua: Kak, ramai ke candidate?
Akak Receptionist: Ramai dik. ade la dalam 200 orang.
Gua: Kompeni nie nak pakai berapa orang kak?
Akak Receptionist: Satu jer dik....
Gua: Rase tak logik jer kak...(lepas tu korang pikir la ape yg gua patut cakap)

Hehehe..mesti ade gak yang pernah rase kan? Gua paham perasaan korang...ha, gua ade satu lagi story..mase nie gua fresh lagi habis degree.

Pakcik Temuduga: Saya rasa awak layak untuk kerja nie.
Gua: Oh, yeke encik. Terima kasih. Bagaimana dengan salary?
Pakcik Temuduga: With your amazing qualification and experience, this company can give you RM800 per salary plus claim, plus insurance, plus bla bla bla....
Gua: Sorry sir? RM800? I think...(ok, korang pikir ayat lepas tu)

Kadang2 gua rase sedey gak, gua elok2 belajar 5-6 tahun lepas tu keluar-keluar, dapat gaji paras SPM, atleast kalo die cakap nak bagi gua RM1000 pon gua dah pikir ok dah...Terus gua blah gitu...bek gua keje jadi promoter..kurang2, gaji+komisen, ade la dalam RM1500, masyuk ape!

Tapi kan bagi gua, itu semua lumrah...yelah, kadang-kadang, kite di atas, kadang2 kite di bawah, mungkin ketika belajar, kau yang paling hebat dalam kelas, tapi ketika kerja, kau yang paling gaji sikit..hahaha...cam sialll kan? Ape nak buat dik oii...da zaman cenggini..jadi sikap kesabaran itu amat perlu ditanamkan dalam hati...dan kepada sesiapa yang rase nasib die paling malang, gaji tak cukup walaupon dah cecah RM1800 sebulan, ape kate sekali sekala korang usha orang-orang bawahan korang, or lain-lain orang yg lagi kurang gaji dari korang, sebab gua menyampah bile dengar orang yang gaji RM2000, cakap gaji tak cukup, tak dapat beli itu ini bla,bla,bla..bai!syukur bai...yang penting, how do u control your own money..? Nafsu itu amalan syaitan! Eh, sedap gua cakap orang, gua kena cermin diri gua gak nie...

Gua ingat lagi mase gua di offer keje kat satu syarikat NGO, mak gua bace surat offer letter gua...

Mak Gua: Dik, admin assistant jer jawatan ko dik?
Gua: A'ah...kenape mak?
Mak Gua: Macam level SPM jer..baik ekau tak payah belajar tinggi-tinggi, buat habis duit PTPTN jer..belum kerja dah berhutang....sape nak bayar tu?

Zassss...gua terus angkat kaki keluar rumah....jalan sambil tepuk dahi laju-laju (pap!pap!pap!)